© LMP juli 2017  Frank Mulder De Witte Hemel 2012
Vlees van de Mangalica is geen gewoon varkensvlees, het is een culinair hoogtepunt.... Het Mangalica vlees is sterker van smaak dan we gewend zijn, maar vooral veel vetter. Niet alleen de onderhuidse vetlaag van dit varken is veel dikker, het vlees is ook duidelijk zichtbaar dooraderd met vet (hoog intramusculair vetgehalte), waardoor het vlees een sublieme smaak en malsheid verkrijgt. Het vlees is volgens velen het beste varkensvlees op de markt. Zelfs Spaanse ham bereiders kopen het, na een lange zoektocht, graag in.  Het vet van mangalica is ook vloeibaarder dan we gewend zijn. Het smeltpunt is ook lager. En het bevat weinig meervoudig verzadigd vet, net zoals het vet van de Cinta senese en de Pata negra. Sommige chefs kloppen het vet zelfs op zoals je eiwit zou opkloppen. Dat wordt dan, met een beetje zout, op brood gesmeerd en als delicatesse verorberd. In Hongarije en Oostenrijk gebruikt men het vet ook zeer graag om in te bakken.  Vlees van het Mangalica-varken bevat per 100 g 108,6 mg Omega-3 vetzuren, terwijl dit bij stalvee slechts 24,6 mg is. Wetenschappers verklaren dit doordat het varken in de vrije uitloop gehouden wordt. De vetzuursamenstelling lijkt op deze van plantaardige olie, het vet bevat spijsverteringsbevorderende dubbelverbindingen van onverzadigde vetzuren.      
Het vlees  
kwaliteit boven kwantiteit gaat... mangalicavlees rijk aan omega 3 is.
Wist u dat.......